Sunday, September 6, 2009

Zuckerberg, Facebook, Israel, Org Palestin dan Kita...

Siapa Mark Zuckerberg?
Seorang graduan Sains Komputer dr Unversiti Havard, merupakan anak kpd pasangan Yahudi, Edward dan Karen Zuckerberg yg dibesarkan di Amerika Syarikat. Bapanya seorang doktor gigi manakala ibunya seorang pakar perubatan. Zuckerberg ini dikatakan seorang yg genius dlm komputer sejak kecil lg, malah dikatakan ketika berusia belasan tahun dia sudah mencipta permainan komputer yang bernama Risk dan permainan muzik Synapse.
Ketika Facebook dilancarkan 4 Februari 2004 dr bilik asramanya, ia bertujuan untuk memudahkan mahasiswa Havard utk berhubung ant 1 sama lain. Bagaimanapun ia telah berkembang ke Universiti2 di sekitarnya.
Apa kaitan Zuckerberg dng Israel?
Semasa di Universiti Havard, Zuckerberg menjd anggota Alpha Epsilon Pi (AEPi) yg aktif. Ia merupakan sebuah pertubuhan persaudaraan Mahasiswa Yahudi yg kuat di A.S dan Kanada. Perkaitannya dng Israel? Ia dikatakan sbg org pertama dan satu-satunya pertubuhan persaudaraan di Israel. Pertubuhan ini membuka keahlian kpd seluruh pelajar unversiti berbangsa Yahudi di A.S. Asas penubuhannya adalah utk menbina semangat kepimpinan dikalangan mahasiswa Yahudi sekaligus menjd pemimpin bangsa di masa yg akan dtng yg benar2 memahami idea, nilai dan etika Yahudi.
Manakala di dalam blog Rizki Yudhistira, seorg pakar I.T, juga memetik kata2 yg dilontarkan oleh Joel Leyden yg memaanfaatkan sepenuhnya Facebook utk menyokong tentera Israel semasa peperangan di Gaza.
Siapa pula Joel Leyden?
Dia adalah seorg wartawan, pemilik Israel News Agency dan pencipta laman web komersial pertama Israel. Selain itu, dia juga membuka laman web perdana menteri dan tentera Israel. Leyden mencipta Facebooknya sendiri 3 jam selepas seangan pertama yg dilancarkan Israel ke atas Gaza. Menerusi Facebooknya. dia membakar semangat tentera Israel yg mempertahankan sempadan dan kedaulatan Israel. Ia menjadi medan perbincangan dan hamburan kata2 semangat utk tentera dan org2 Israel.
Bagaimana Face book mendapat untung?
Menurut Rizki, pendapatan utama Facebook datangnya melalui iklan yg banyak dipaparkan. Dari penelitiannya, iklan yg terdpt di dlm Facebook mempunyai sistem yg berbeza2. Misalnya menggunakan kaedah CPC (cost per click), sekali klik $0.50. Bayangkan jika dalam masa 1 hari ada 1000 org yg klik pd iklan tersebut, maka Facebook akan memperoleh $500, Itu baru 1 iklan. Jika itu jumlah wang yg diperolehi, bayangkanlah berapa pula yg disalurkan utk membiayai peperangan di Gaza. Lebih malang lg, sebahagian dana dan keuntungan itu disumbang oleh orang Islam. Dengan klik saja pd Facebook, kita turut sama menjd pembunuh saudara kita org2 Palestin di Gaza...
Adakah anda juga "KLIK" pd FACEBOOK???
*petikan dan olahan dr majalah Komtemporari Al-Islam keluaran September 2009/Ramadhan 1430H (halaman 78)...

4 komen:

Y'ra Amaya said...

sye jga dah tr'klik....

kimie said...

na'uzubillah min zalik...

Y'ra Amaya said...

iks...not dat kinda of klik la...jux reg aja....nt so active pon....urmmm....bila dipkkan...aku juga kna pertimbangkan tuk off facebook....

kimie said...

well, mybe 2 lh yg sebaik2nye kot. yg baik jdkn tauladan, yg buruk jdkn sempadan. kalu bkn kita nk membantu sesama Islam, nk harapkan siapa lg...