Thursday, February 3, 2011

Sayonara Bukit Jalil...

Bermula 29 Jan - 6 Feb merupakan cuti sempena Tahun Baru Cina 2011 merangkap cuti mid-sem kitaorg.. So ramai la yg akan pulang termasuk la aku.. Hehe. Pelajar2 Cina hari khamis ramai yg dh balik, tp aku hari sabtu baru balik. Biasala, bkn raya kita kn, kalu raya kita cuti xstart lg pon aku dah blah dh.. Haha, buruk perangai.. Asalnye nk balik lalu Seremban, tp mengenangkan mungkin ini kali terakhir aku akan ke hentian sementara Bukit Jalil 2, aku pon mengambil keputusan untuk laluan KL-SEGAMAT dan menggunakan khidmat bas CEPAT EKSPRES. Ingatkan dapat lari dari kesesakkan, tapi TIDAK.. Sampai je kt hentian Komuter Serdang, rakyat jelata punye la ramai. Dh macam ada ceramah agama je [mungkin kah?? haha]. Aku ni hah smpi 5kali melepaskan train sebab terlalu padat. Bkn ape, xnk la bersesak2 sngat. Lgpon ak bawak bnda2 beharga mcm laptop, henpon, uncang emas dll. Risau kalu2 ada peraba yg menyeluk saku or meragut [kalu kambing yg meragut rumput 2 xpe lg]. So sepanjang berjam2 menunggu kt KTM Serang 2, mcm2 la kerenah dan ragam manusia dpt aku lihat. Ada yg mengamuk sb xdpt masuk train, yg nk bertumbuk la, bdk2 kecik menangis la, pasangan couple bergembira la, mcm2 lg la.. Bila sampai satu tahap 2 aku rasa xleh tunggu lg, sb takot xsempat je sampai Bukit Jalil 2. Ak pon terpaksa la berebut2 dan bersesak2.
Lautan manusia di hentian komuter Serdang.

Keadaan kt Bukit Jalil 2 sesak seperti biasa. Sampai2 je dh ada yg menyambut, tnye nk ke mana. Kalu tngok pada kondisi tempat 2, mmg dh nazak la, dng jalan berlubang2 dan berdebu. Mmg perlu la pindah ke Terminal Bersepadu Selatan. So tiket bas aku pukul 2.30ptng tp aku naik trip yg pukul 1.30ptng. Masa 2 dalam pukul 1.45ptng ada la sejibik bas Cepat Ekspres ni dtng. Bila tngok dia tulis KL-SGMT (melalui Highway Tangkak), aku g la tnye "ni bas pkul 2.30ptng ke?", katanye yg ni pkul 1.30ptng. Aku pon lepak la tepi 2 tnggu bas yg pkul 2.30ptng. Tetiba dreba bas tu suh naik n amik tiket aku. Maybe sebab ada byk kosong lg kot dlm bas 2. Xpe la, angkot jer la, lg cepat sampai lg bagus..
Suasana sekitar hentian bas sementara Bukit Jalal..
~SAYONARA BUKIT JALIL~
Tngok TV dlm bas

Masa atas highway, bila masuk je sempadan Johor, hari mula hujan. Yg xleh blah 2 bumbung bas 2 mcm bocor jer. Bleh plak ada air yg menitik2 kt salah satu lubang aircond bas 2. Maybe lubang aircond 2 yg problem kot, xleh sejuk sngat. Kesian penumpang yg duk kt seat 2, terpaksa pindah tempat. Nasib baik ada seat kosong. Cerita pasal hujan ni, sekarang dh musim air naik kt jajahan takhluk negeri Johor ni. Dalam perjalanan pon tngok byk umah2 yg dh tenggelam n air sungai naik melepasi paras amaran bahaya.
Berhenti di Hentian Bas Tangkak. Suasana diselubungi hujan.
Air Sg. Segamat baru nk naik... ^o^
One Segamat dh nk siap.. Yeay!!!!

~SELAMAT TAHUN BARU CINA~

4 komen:

Zairie Husin said...

ramai jugak yer nak balik kg.. hehe

kimie said...

@zairie : biasa la musim cuti.. hehe :)

shindosai said...

rrraai org..rempit je ke joho..ehhehe

kimie said...

@bai : haha, boleh je nk rempit.. tp malas la kalu ujan.. asyik nk kena berteduh bawah jambatan je. :)