Saturday, August 22, 2009

Sahur Beramai-ramai @ 1st Ramadhan in UPM (22/08/09)

Menu : Nasi Goreng + Kurma + Air Teh 'O'
Lokasi : Bilik TV Blok Pintar, KPZ
Waktu : 4.30 a.m - 5.30 a.m
Harga : RM2.00

Pejam celik, pejam celik dh masuk bulan Ramadhan. Kejap je masa berlalu...
So, for this year Ramadhan, aku akan berpuasa kt UPM. Ermmm... Mcm mane ek? For sure mesti ada something different n new experience la. Ape ape pun, aku nk wish selamat berpose n moga Ramadhan kali ini memberi sejuta rahmat pada semua insan di dunia ni.
Now, nk cerita la cikit pasal pengalaman first Ramadhan kt UPM ni...
Malam td KAMAL dtng la bilik aku membawa hajat besar, rupe2nye nk mintak RM2.00 sbg bayaran bg Program Sahur Beramai-ramai ni. Patutnye floor rep (wakil aras) yg kutip duit ni 2,3 hari lepas, tp xde ape2 tindakkan pon. So, KAMAL dengan jayanya mengambil inisiatif utk bertindak sebagai 'ceti' n meminta wang 'perlindungan' dr sume bdk2 aras atas ni (RM 2 je pon kna byr). Punye la semangat nk sambut Ramadhan aku pn tdo awal la mlm td (dlm kul 12 lebih g2). But before tdo, aku sms RAIMI suh kejut aku sahur pgi esk n g sama2 (aku dh set alarm hp aku, but just in case klu2 aku xsedar, maklumlah kalu dh tdo lupe dunia jdnye). So dlm kul 4.30 a.m alarm pon berbunyi, malas nye la nk bngun (buruk giler perangai). Aku off kn alarm dlu n still terbongkang atas katil. Xlama pas 2 ada orng ketuk pintu bilik, bukak pintu tngok RAIMI rupenye (bagus, bertindak mengikut arahan). Aku pn kejutkn AMIR n terus g basuh muka (budak busyuk bru bngun tdo). Pas 2 aku pn turun ke bilik TV ngan bdk2 ni. Sampai kt bilik TV tngok sume dh di 'set up' kan. Nasi 2 dulang, kurma 1 pastik besar n air teh 'O' 1 tank. Dlm 10 minit dok mamai2 dlm bilik TV 2, MAT NOR pon suh bdk2 ni makan. Aku amik nasi cikit je, xlalu nk makan. Aku makan sama2 ngan RAIMI, POZI, SYAKIRIN, AIMRAN(tambah nasi 2x, full plate), KAMAL, dll. Tengok bdk2 ni sume berselera makan, aku makan xabis, ada la dlm separuh lg. Xde selera awl2 pagi ni. Nk buang membazir plak n takot MAT NOR marah, so aku offer pd AIMRAN n dia sapu bersih. Alhamdulillah...
After that, pas makan sume blah g2 je meninggalkan bilik TV. Siapa yg nk kemas??? MAT NOR la kot.

Tp kn ada something that i'm proud of, student Chinese n non-muslim pn ramai gak yang turun sahur sekali. Of course la diaorg x pose mcm kita. Tp support n rasa hormat yg diorg tnjukan 2 yg penting. Kesanggupan diaorng nk bngun awal pagi semata2 nk rasa pengalaman sahur. Ni la yang dikatakan semangat "One Malaysia".
(sori la xdpt nk snap byk gmbr)
(--")
SALAM RAMADHAN!!!

4 komen:

Y'ra KC said...

urm...selamat pose...
nice entry...

THE ZUL said...

apa2 pun salute kpd mat noor...!!
idup mat noor...

salute juga kpd non-muslim yg sanggup join =)semangat 1matnoor semakin menebal =)

kimie said...

#yun : slamat brpose.

#zul : nampaknye MAT NOR telah menjd kegilaan remaja KPZ n telah berjaya mengatasi ranking KAMAL.

shindosai said...

bagus2..bayar balik rm2 aku...aku xdpt pon makan