Wednesday, November 12, 2008

Mee Sanggul (10/11/2008)...



Bahan-bahan ( 1 plastic mee - untuk 4 orang cukup )
1. Lada kering - ikut citarasa sendiri, suka pedas boleh lah di lebihkan.
2. Bawang besar dan bawang putih - di kisar bersama lada kering.
3. Sayur sawi, daging, udang dan fishcake @ apa2 haiwan yang dirasakan patut.
4. Sedikit kicap - pakai kicap masin je.
5. garam dan serbuk perasa.
6. 1 packet mee Cintan versi 'sanggul'.
Cara-cara
-> Mee sanggul ni di rebus dulu with boiling water - agak agak dah kembang, jangan terlalu kembang, tos kan dan di curahkan dengan air sejuk, ini untuk menghilangkan kanji pada mee tadi.
-> Cara-cara nye sama seperti kite menggoreng mee yg lain.
-> Lada kisar di tumis sehingga sedikit garing.
-> Dah garing, masukkan sedikit kicap, kacau rata.
-> Masukkan daging, bila daging dah empuk, masukkan udang, fishcake dan akhir sekali masukkan sayur - eloknya masukkan perasa dan garam setelah masukkan daging, biar suma sebati.
-> Bila semua dah sebati, boleh lah kite masukkkan mee sanggul yg telah di rebus tadi, golek-golekkan biar sebati, dan di angkat.
-> Untuk peringatan - bila menumis bahan-bahan tadi jangan terlalu banyak air, nanti mee nye jadi lembik, biar kekeringan sedikit so it will turn out to be very nice and just ok.
-> Lebih sedap jika dikongsi bersama rakan-rakan anda. Walaupun sikit, tapi semua dapat merasa. Betul x??

0 komen: